Maak van Black Friday een Green Friday!

Eind november kan je er haast niet aan ontkomen: de Black Friday gekte is weer losgebarsten. Winkels lijken met elkaar te wedijveren om wie de hoogste kortingen kan geven en als consument word je hierdoor al snel overgehaald om spullen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Op deze manier werkt Black Friday impulsaankopen en overconsumptie enorm in de hand. En daarmee putten we onze aarde in rap tempo uit. 

Gelukkig zijn er steeds meer tegengeluiden te horen. Van consumenten, maar ook van winkeliers die niet meedoen aan de hoge kortingen, die hun winkel of webshop zelfs sluiten of een deel van de omzet doneren aan een goed doel. Awear staat nog steeds voor ‘koop minder en koop bewust’, dus het zal je niet verbazen dat wij vandaag géén hoge kortingen aanbieden. Het is iets waar we bewust voor kiezen, maar wat we ook ieder jaar merken in de omzet rondom deze periode. Waar de winkels met hoge kortingen hun omzetten omhoog zien schieten, zien winkels als Awear hun omzet kelderen.

Toch laten wij ons niet verleiden om mee te doen aan de ‘gekte’ van Black Friday. Wij willen van vandaag een Green Friday maken en vandaag doneren wij voor iedere €100 omzet twee bomen aan Trees for All. Vorig jaar werden dankzij deze donaties op Green Friday in totaal maar liefst zo’n 38.000 bomen geplant! Ik vind dit een ontzettend goed initiatief, want bomen zijn enorm belangrijk voor de aarde. Zij zijn de natuurlijke airconditioners van de aarde, zuiveren de lucht, gaan klimaatverandering tegen, zijn van groot belang voor de waterhuishouding en hebben nog talloze andere functies. Kortom: zonder bomen geen leven.

Doe jij mee om van Black Friday een Green Friday te maken? Hieronder deel ik tips hoe je dit kunt doen. Zodat de laatste vrijdag van november niet meer een zwarte dag is voor de aarde, maar een groene!

1: Laat je niet verleiden, koop alleen wat je nodig hebt

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: koop alleen wat je nodig hebt en waar je echt blij van wordt. Laat je niet verleiden om allerlei dingen te kopen die uiteindelijk in je kast liggen te verstoffen. Bedenk wat voor impact de productie van al die spullen op de aarde heeft. En bedenk ook dit: als je het niet nodig hebt, betaal je sowieso teveel, ook in de uitverkoop.

2: Koop iets bij een lokale winkel i.p.v. een grote keten

Kleine winkeliers kunnen vaak niet op tegen de enorm hoge kortingen die de (veelal grote) winkelketens in deze periode vaak aanbieden. Als je iets nodig hebt, koop het dan bij een kleinere, lokale winkel. Jouw steun is voor hen enorm belangrijk, zeker in deze periode.

3: Steun duurzame merken en winkels

Ook duurzame merken en winkels hebben jouw steun in deze tijd hard nodig. Verdrietig genoeg zien we regelmatig prachtige duurzame merken en winkels stoppen of failliet gaan, omdat ze het simpelweg niet redden. Zelfs vorige week nog ging het duurzame denimmerk Kings of Indigo failliet. Dit geeft maar aan dat echt iedere order voor deze winkels van belang is.

4: Laat merken dat je geen behoefte hebt aan Black Friday

\Natuurlijk is het het beste om dit te laten horen met je portemonnee. Maar ik geloof dat het ook belangrijk is om als consument daadwerkelijk te laten horen dat jij geen behoefte hebt aan Black Friday. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt bij winkeliers aangeven dat die hoge kortingen toch eigenlijk niet meer kunnen vandaag de dag. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de Black Friday nieuwsbrieven (je mailbox staat er waarschijnlijk vol mee) niet openen. Deze ‘opencijfers’ worden nauwkeurig in de gaten gehouden en op deze manier laat je zien dat je hier geen behoefte aan hebt. En bij winkeliers die níet meedoen aan Black Friday kun je aangeven dat je hen steunt.

5: Teken de petitie voor een leefbaar loon

Wellicht heb je deze petitie in een vorige nieuwsbrief al voorbij zien komen (we konden zien dat er massaal naar werd doorgeklikt, super fijn!!). Maar mocht je ‘m gemist hebben: neem vandaag dan nog even de moeite om je handtekening te zetten voor het Europese burgerinitiatief voor een leefbaar loon: Good Clothes Fair Pay. Kleine moeite, enorme impact voor vele textielarbeiders wereldwijd! Zet hier je handtekening

6: Doneer een boom

Met het geld dat je vandaag uitspaart door de verleidingen van Black Friday te weerstaan, kan je iets positiefs doen, door bijvoorbeeld bomen te doneren. Een boom is een prachtige uitvinding van de natuur met vele functies en onmisbaar voor het leven op aarde. Voor €10,- kunnen al twee bomen geplant worden. En als je bedenkt dat bomen wel honderden jaren oud kunnen worden, dan is dat toch de perfecte duurzame actie om vandaag te doen?!

Tot slot nog dit

Mocht je nu al een tijd een product of item op het oog hebben, en het is nu in de aanbieding, dan is het heel begrijpelijk dat je daar gebruik van maakt. Waar het mij om gaat, is dat we ons niet laten verleiden door hoge kortingen, maar alleen kopen wat we nodig hebben en waar we blij van worden. Als iedereen dat doet, heeft dat een enorme positieve impact op de aarde!