Duurzame stoffen

Duurzame stoffen_biologisch katoen

Biologisch katoen

Katoen voelt zacht aan op je huid, is van nature sterk vochtopnemend en heeft een goed luchtdoorlatend vermogen. Biologisch katoen wordt verbouwd zonder gebruik van schadelijke insecticiden, pesticiden of kunstmest en wordt gesponnen zonder toevoeging van chemicaliën. De katoenboeren maken gebruik van een natuurlijke bemesting en bescherming zoals vlinders. Ook gelden er in de biologische landbouw strengere regels voor het gebruik van water en mogen er geen genetisch gemodificeerde planten worden gebruikt.

> Shop kleding van biologisch katoen

Lyocell (TencelTM)

Lyocell is een vrij nieuwe en zeer duurzame stof, gemaakt van cellulose uit houtsnippers. Meestal komen die van eucalyptusbomen, altijd uit duurzaam beheerde bossen. De verwerking vindt plaats in een gesloten systeem, ook wel ‘closed loop’ genoemd. Lyocell wordt geproduceerd door het Oostenrijkse bedrijf Lenzing, onder de merknaam Tencel.

Lyocell voelt heerlijk zacht aan en heeft een mooie subtiele, zijde-achtige glans. Het is huidvriendelijk, ventileert goed en neemt heel goed vocht op, zelfs beter dan katoen. Ook voorkomt het geurtjes. Ideaal dus als je snel zweet. Bovendien is lyocell makkelijk te wassen, kreukt het niet snel en droogt het snel op.

> Shop kleding van Lyocell

Duurzame stoffen_Lyocell Tencel
Duurzame stoffen_EcoVero_3

EcoVero en FSC viscose

EcoVero en FSC viscose zijn de duurzame versies van viscose en worden gemaakt van houtpulp van bomen uit duurzaam beheerde bossen. De verwerking vindt plaats in een gesloten (closed loop) systeem. Hierbij worden het water en de chemicaliën die gebruikt worden om het hout op te lossen tot pulp, steeds opnieuw gebruikt. Daarnaast gebeurt het bleken van de pulp 100% chloorvrij. Vergeleken met de productie van regulier viscose is er bij EcoVero en FSC viscose sprake van 50% minder CO2 uitstoot en wordt slechts de helft van de hoeveelheid water en energie gebruikt.

Qua eigenschappen zijn EcoVero en FSC viscose zijdezacht, comfortabel, ademend en licht glanzend en lijken veel op Lyocell. De kleurvastheid van deze stoffen is echter veel beter dan bij Lyocell. Hierdoor gaat kleding van EcoVero en FSC viscose langer mee en is dus extra duurzaam. EcoVero is de merknaam voor FSC Viscose van het Oostenrijkse bedrijf Lenzing.

> Shop kleding van EcoVero en FSC viscose

Linnen

Linnen is een van de oudste akkerbouwgewassen en wordt ook wel vlas genoemd. Vlasplanten zijn sterk en hebben amper pesticiden, bestrijdingsmiddelen of mest nodig. Biologisch linnen is helemaal zonder gif geproduceerd, door gecertificeerde biologische akkerbouwbedrijven (kbA). Linnen is van nature zeer sterk, vuilafstotend en heeft een verkoelend effect op de huid. Wanneer je een gevoelige huid hebt, of last hebt van allergieën is (biologisch) linnen ook zeer geschikt.

> Shop kleding van linnen

Duurzame stoffen_biologisch linnen
Duurzame stoffen_hennep

Hennep

Hennep is een van de meeste duurzame kledingmaterialen. Het groeit ongeveer twee keer zo snel als katoen, is van nature zeer sterk (wel 10x zo sterk als katoen) en ademt goed. In China wordt de plant al meer dan 6000 jaar verbouwd. Er zijn bijna geen pesticiden nodig bij het verbouwen ervan omdat de plant heel weinig insecten aantrekt en groei van onkruid op een natuurlijke manier voorkomt. Bovendien heeft hennep veel minder water nodig om te groeien dan katoen. Hennep kleding voelt zacht, valt soepel en draagt luchtig. Het is sterk, slijtvast, en neemt weinig geurtjes op.

> Shop kleding van hennep