Lyocell (Tencel TM)

Lyocell is een vrij nieuwe en zeer duurzame stof die wordt gemaakt van cellulose uit houtsnippers. Net zoals bij viscose blijft er een chemisch process nodig om het harde hout om te zetten naar een zachte vezel. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor kleding van bamboe. Het verwerkingsproces van lyocell is echter veel milieuvriendelijker dan bij viscose.

De houtsnippers voor lyocell komen veelal van eucalyptusbomen uit speciale bossen die duurzaam beheerd worden. De verdere verwerking vindt plaats in een gesloten systeem, ook wel ‘closed loop’ genoemd. Het water en de niet-giftige oplosmiddelen worden hergebruikt en er wordt zuinig met energie om gegaan. Hierdoor is het materiaal milieuvriendelijk en duurzaam. Lyocell wordt vaak in één adem genoemd met Tencel, dat is het geregistreerd merk van de fabrikant Lenzing dat het Europese Ecolabel draagt.

Eigenschappen van lyocell

Lyocell voelt heerlijk zacht aan en kenmerkt zich door de mooie subtiele, zijde-achtige glans. Het is huidvriendelijk, ventileert goed en neemt heel goed vocht op, zelfs beter dan katoen. Ook voorkomt het geurtjes, ideaal dus als je snel zweet. Bovendien is lyocell makkelijk te wassen, kreukt het niet snel en droogt het snel op. Wij zijn fan!

Hoe te wassen?

Kleding van lyocell kan je in de wasmachine wassen, het beste op een wasprogramma’s voor fijne/delicate stof tot max 30 graden. Gebruik altijd wasmiddelen met zo min mogelijk chemicaliën om de kleur lang mooi te houden. Als je kledingstuk van lyocell geweven is (dat merk je an dat er amper stretch in zit) of een donkere kleur heeft, kan het gevoelig zijn voor zware wasprogramma of wasmiddelen. Was in dat geval met een wasmiddel voor fijne was en op een wolprogramma (of met de hand met lauw water).

Tip: Kijk altijd op het etiket van het kledingstuk voordat je gaat wassen. Wellicht is het gemengd met andere stoffen waardoor het wasvoorschrift anders is dan bij 100% lyocell.