Eerlijke productie

Naast een milieuvriendelijk productie, is een absolute voorwaarde voor ons dat de producten die wij verkopen onder goede omstandigheden en tegen een eerlijk loon zijn gemaakt. Niet meer dan logisch lijkt ons, maar dit helaas nog niet de realiteit binnen een groot deel van de kledingindustrie. Veel arbeiders in de kledingindustrie werken letterlijk voor een hongerloon en onder erbarmelijke omstandigheden. Gelukkig zijn er al veel duurzame kledingmerken die wél op een ethische manier produceren.

Alle merken die wij selecteren, produceren bij fabrieken die hun werknemers een eerlijk loon betalen en waar mensen onder goede omstandigheden kunnen werken. Daarnaast hebben ze nauwe relaties met de productielocaties en bezoeken die ook regelmatig. Soms zijn de fabrieken gecertificeerd door bv GOTS of de FairWear Foundation, maar dit is voor ons niet een absoluut criterium. Zeker voor kleine fabrieken is dit erg kostbaar en dus vaak niet haalbaar. Bovendien zegt een certificering zeker niet alles. Wij hechten daarom nog meer waarde aan de relatie die het merk heeft met de fabriek en of zij deze regelmatig bezoeken.

Een eerlijk en leefbaar loon

De producten die je in onze webshop ziet, zijn gemaakt tegen een eerlijk en leefbaar loon. Dit betekent dat de makers kunnen voorzien in hun basisbehoeften zoals eten, een huis en kleding. Maar ook dat ze daarnaast genoeg verdienen om hun kinderen naar school te kunnen sturen, om medische zorg en transport te kunnen betalen, en wat geld kunnen sparen voor onvoorziene gebeurtenissen en ontspanning. In veel landen geldt een minimum loon; dit is vaak echter niet genoeg voor de basisbehoeften. Bovendien zitten veel lonen in de kledingindustrie helaas zelfs nog onder het minimumloon.

Het betalen van een leefbaar loon is ontzettend belangrijk. Wanneer een gezin voldoende verdient om in hun basisbehoeften te voorzien, kunnen zij hun kinderen naar school sturen i.p.v. dat zij mee moeten werken om te kunnen overleven. De kinderen die naar school gaan, hebben veel meer kans om op hun beurt een leefbaar – of zelfs beter – loon te verdienen. Zo kunnen we dus de cyclus van armoede doorbreken.  Door het kopen van duurzame kleding, helpt je dus niet alleen de makers, maar ook hun hele gezin en alle generaties die na hen komen. Voor jou als consument betekent het vaak dat je iets meer betaalt, maar als je weet dat je daarmee de zo’n positieve impact hebt, dan voelt dat toch alleen maar goed?

Veilige en goede werkomstandigheden

Naast een eerlijk en leefbaar loon, is het ontzettend belangrijk dat de makers onder veilige en goed werkomstandigheden kunnen werken. Dit betekent o.a. redelijke arbeidsuren, een veilige werkomgeving, recht op vakanties, een wettelijk arbeidscontract en het recht om zich aan te sluiten bij een vakbond. De merken die wij hebben geselecteerd, werken veelal met kleinschalige productielocaties die vaak nog verder gaan. Zo verzorgen ze vaak kinderopvang voor alleenstaande moeders en bieden ze soms ook opleidingen aan.